Luontoherkkyysohjaaja Susanna Hänniselle, 55, luonto on kaikki kaikessa, ja se on vahvistanut hänen henkistä polkuaan. Työuupumuksenkin keskellä hän sai voimansa luonnosta. 

– Luonto on todellakin hyvinvointini perusta, ja luontoyhteyden herättäminen on elämäni keskiössä. Olisi tärkeää, että ihana luontomme säilyisi meille tulevaisuudessa, hän toteaa.

Luonnosta on tullut myös Hännisen yritystoiminnan inspiraation lähde. Hän kouluttautui muutama vuosi sitten ympäristökasvattajaksi. Ympäristökasvattajan koulutus toi hänelle teoriatietoa maailman tilasta ja samalla auttoi häntä valitsemaan oman tonttinsa luonnon auttamiseksi.

– Elämässäni ja työssäni on vahva ympäristökasvatuksellinen aspekti. Koin aikoinaan ympäristöahdistusta, mutta pääsin sittemmin sovintoon itseni kanssa. Teen sen, mitä pystyn, ja se riittää. Minun ei tarvitse olla enää ahdistunut, kun tiedän keinot, miten pysyn tässä voimassa, hän kiteyttää. 

Takaisin luontoon

Espoolainen Susanna Hänninen asui lapsena Bodomjärven rannalla, jossa hänelle muodostui vahva luontosuhde. 

– Aikuisiässä luontosuhde unohtui minulta kaiken suorittamisen keskellä. 2000-luvun alussa kävin ekopsykologi Riitta Wahlströmin järjestämät ekoterapiaopinnot. Tämän koulutuksen aikana ymmärsin uudelleen, miten tärkeä luonto minulle on. 

Tuohon aikaan myös ekofilosofi Henryk Skolimowskin kirjoittama Ekojooga-kirja tuli Hänniselle tutuksi. Hänninen oli suorastaan lumoutunut kirjasta. 

– Viisitoista vuotta myöhemmin kirja tuli uudelleen elämääni työuupumukseni keskellä. Kirjaa lukiessani minulle alkoi avautua se, mitä kaikkea luontoyhteys minulle merkitsee. Aloin kehitellä ekojoogaan liittyviä harjoituksia, ja mietin, miten niitä voisi jakaa muidenkin hyväksi, hän sanoo. 

Hänninen jäi osapäivätyöhön varhaiskasvatuksen tehtävästään, jossa hän oli ollut yli 20 vuotta. Näin hän sai enemmän aikaa luonnolle ja sivutoimiselle yritykselleen, jonka nimeksi tuli Ekovakaus. Toiminnan keskiössä on ekojooga.

Lue lisää Sielunpeilin numerosta 4/2022!

Högbergetin luola Kirkkonummella kuvaaja Sanni Nevalainen

– Ymmärtämällä, että maailma on pyhä paikka, opimme tarkastelemaan myös itseämme kunnioittavasti, Susanna Hänninen korostaa. Kuvassa hän on Högbergetin luolassa Kirkkonummella. Kuva: Sanni Nevalainen